2 Help Children


Nieuwsoverzicht

nieuwsbrief april 2012

Geplaatst op 9 Mei 2012


april 2012

Beste mensen,
Deze keer een nieuwsbrief met uitsluitend berichten vanuit Lesotho. Onze ‘man on site’, Gerard Mathot, heeft een uitvoerig verslag gestuurd van de vorderingen van de kinderen in hun 1e studiejaar 2011 en verder stelt hij de kinderen aan u voor die met ingang van 2012 zijn begonnen. Dankzij uw gulle bijdragen studeren er thans maar liefst 14 kinderen en daar mogen we met recht trots op zijn! Gerard schreef ons het volgende:
School systeem in Lesotho
In Lesotho loopt het schooljaar van januari tot december. De lagere school duurt 7 jaar van Standard 1 tot Standard 7. In november van het laatste jaar schrijven de leerlingen het Primary School Leaving examen, waarvan de resultaten (1ste, 2de of 3de klas of gezakt) eind december gepubliceerd worden. De middelbare school is verdeeld in twee niveaus: Form A, B en C leidt na drie jaar tot het Junior Certificate examen (JC) en Form D en E na twee jaar tot het Cambridge Overseas Certificate examen (COSC). De resultaten van JC (1ste, 2de of 3de klas of gezakt) worden midden januari bekend gemaakt.

De Cor van Haasteren Trust
Cor’s Trust is iedere zaterdagmorgen beschikbaar om de leerlingen te spreken en zo nodig te helpen. De scholen begonnen dit jaar op 16 januari, dus op de 1ste zaterdag van januari (7 januari) konden de leerlingen, die hulp nodig hebben voor Form A, B of C, zich aanmelden. Dit jaar waren er 37 aanmeldingen voor Form A, B en C, maar helaas konden er maar 21 geholpen worden, waarvan 9 met het geld dat de Trust voor de 2de keer van de Stichting 2Help Children had gekregen. De aanmeldingen voor Form D en E konden pas gedaan worden nadat de JC examen resultaten bekend waren. Het is altijd pijnlijk om te moeten kiezen, en dus zijn er criteria nodig. Er wordt voorkeur gegeven aan de armste(n) en aan degenen met de beste examen cijfers. Daarmee werd een lijstje van kandidaten opgesteld, die dan thuis bezocht werden door een Mosotho collega, Ntate Rabasotho Mpakoba, die de gegeven informatie moest controleren. Vervolgens werd er een beslissing genomen, die de volgende zaterdag (14 januari) bekend gemaakt werd. Toen hebben we ook hun schoolgeld voor het 1ste kwartaal, de huur van boeken, het kopen van schriften en, waar mogelijk, voor de school lunches betaald. Omdat de fondsbijdragen van 2Help Children over een aantal jaren verdeeld worden, is besloten de bijdragen nu te gebruiken voor aanvragen voor de 1ste klas (Form A). Want als ze het goed doen, moeten de leerlingen tot 5 jaar lang geholpen kunnen worden, met schoolgeld, boeken, schriften, school lunches, examen geld en soms voor schoolreisjes. Voor 2011 heeft het Cor van Haasteren Trust €2.500,00 (@ M8,54 = M21.339,40) van 2HelpChildren gekregen en voor 2012 €5.000,00 (@M10,41 = M52.034.59), zodat we naast de leerlingen, die met ingang januari 2011 gesponsord werden, dit jaar 9 nieuwe leerlingen konden laten starten.

De vooruitgang van de leerlingen die sinds 2011 geholpen worden
Hier is eerst een beschrijving van hoe de leerlingen, die vorig jaar door 2HelpChildren gesponsord werden, het in 2011 gedaan hebben. De letters betekenen het volgende: A tussen 100-80, B tussen 79-70, C tussen 69-60, D tussen 59-50, E tussen 49-40 en F (failure) minder dan 40.

Mpoetsi LEBAKAE heeft het erg goed gedaan in Lancers Gap High School. Ze heeft voor alle vakken erg goede punten: een A voor Sesotho en Geschiedenis, een B voor Engels, Science, Aardrijkskunde en Business Education en jammer genoeg maar een D voor Wiskunde en is 10de in een klas van 74. Ze is over naar Form B en wordt dus verder geholpen door 2HelpChildren, dat in 2011 M1.405,00 voor haar heeft betaald.

Rethabile LESEME heeft het ook goed gedaan in Lesotho High School. Ze heeft voor de meeste vakken goede punten: een B voor Sesotho, C voor Business Education, Home Economics, Science en Geschiedenis, een D voor Aardrijkskunde en Engels, maar ze moet hard gaan werken om de onvoldoende voor Wiskunde (49%) te verbeteren. Ze is 28ste in een klas van 256. Ze is over naar Form B en wordt dus verder geholpen door 2HelpChildren, dat in 2011 M872,00 voor haar heeft betaald.

Tshirelo NCHEKE heeft het redelijk gedaan in Lancers Gap High School. Ze heeft de volgende punten: een B voor Sesotho, C voor Wiskunde en Geschiedenis voor Sesotho en Geschiedenis, D voor Engels en Business Education, en E voor Aardrijkskunde, maar jammer genoeg een onvoldoende (39%)voor Science. Ze is 28ste in een klas van 74. Ze is over naar Form B en wordt dus verder geholpen door 2HelpChildren, dat in 2011 M2.180,00 voor haar heeft betaald. Omdat de tante, waar zij woonde, kwam te overlijden heeft ze nu dicht bij de school een kamer moeten huren, waarvoor wij nu @M100,00 per maand betalen.

Retselisitsoe NTSANE kwam niet meer bij ons langs. We zijn toen naar zijn Leqele High School gegaan en het bleek dat zijn leraren erg teleurgesteld waren dat hij niet meer kwam, want hij deed het zo goed op school. We hebben toen zijn familie opgezocht en zij vertelden ons dat hij van school genomen was omdat er geen voedsel was en hij dus als herdersjongetje de enige was die wat geld zou kunnen verdienen. We hebben toen besloten om een maandelijks voedselpakket aan de familie geven, zodat Retselisitsoe weer naar school kan. In 2012 begint hij dus opnieuw aan de 1ste klas. Vorig jaar hebben we voor hem M693,00 betaald.

Matlotlo PAKISI heeft het niet goed gedaan. Dat bleek al bij zijn half jaarlijks rapport in juni, we hebben hem toen aangemoedigd harder te werken. Zijn rapport aan het eind van het jaar laat zien dat hij voor 5 vakken gezakt is(F: minder dan 40%) Development Studies, Sesotho, Wiskunde, Bookkeeping en Landbouw. Voor Engels en Science heeft hij een E gehaald, alleen voor Frans en computerstudies heeft hij een voldoende. Dus hebben we hem moeten vertellen, dat we niet door kunnen gaan met hem te helpen. We hebben in 2011 M2.120,00 voor hem betaald.

Limpho TALENG heeft het redelijk gedaan in St. Joseph’s High School. Ze heeft de volgende punten: een B voor Engels, Sesotho en Science, C voor Aardrijkskunde, D voor Religious Education, en E voor Wiskunde en Business Education. Ze is 17de in een klas van 154. Ze is over naar Form B en wordt dus verder geholpen door 2HelpChildren, dat in 2011 M1.520,00 voor haar heeft betaald.

Voorstellen van de nieuwe leerlingen
De in 2012 nieuw aangenomen leerlingen, die door 2HelpChildren worden geholpen zijn achtereenvolgens:

Thabang MATLHOLE is een jongen, 13 jaar oud, en heeft de lagere school examen met een 1ste klas gehaald. Hij woont op 25 km van Maseru in het dorpje Ha Makhalanyane en gaat daar naar Form A in Mahlabatheng High School.
Zijn vader is in 2011 overleden, zijn moeder heeft geen werk en moet ook nog voor een zusje zorgen dat in de 5de klas van de lagere school zit. Het is ook niet gemakkelijk om werk te vinden buiten Maseru, behalve dan om wat 'subsitence farming’ te doen.

Lebohang SOPIKI is een jongen, 15 jaar oud, die ook voor het lagere school examen een 1ste klas gehaald heeft. Hij woont in een buitenwijk van Maseru, Khubetsoana, en gaat daar naar Form A in Rasetimela High School.
Zijn vader is ook vorig jaar overleden en zijn moeder is ziek. Hij heeft geen broers of zusters en verder niemand die hem kan helpen.

Mosotho NTAOTE is een jongen, 13 jaar oud, die in een buitenwijk van Maseru, Ha Nelese, woont. Hij heeft het lagere school examen met een 1ste klas gehaald en gaat dichtbij naar Form A in Itekeng High School. Zijn vader is jaren geleden overleden en zijn moeder, die geen werk heeft, probeert al het schoolgeld van zijn broer, Thabo, in Form B in St. Joseph High School te betalen. Daarom kan zij niet ook nog voor Mosotho geld vinden om zijn school te betalen.

Moipone KHOTLELA is een meisje dat 16 jaar oud is en woont in een buitenwijk van Maseru, Ha Naleli. Ze heeft haar lagere school examen met een 1ste klas gehaald en gaat nu naar Form A in Cenez High School, niet ver van haar huis. Haar vader is in 2010 overleden en haar moeder verdient wat geld met het wassen van de kleren van de buren. Ze heeft een broer, die geen werk heeft, en nog een broer, die al op de middelbare school zit. Dus heeft haar moeder geen geld om Moipone’s schoolgeld te betalen.

Kamohelo MOKONE is een meisje van 14 jaar. Haar vader heeft ze nooit gekend, want hij verdween nadat hij haar moeder zwanger had gemaakt. Haar moeder woont in Mazenod (15 km van Maseru) en Kamohelo woont bij haar tante in een buitenwijk van Maseru, Ha Thetsane. Die tante heeft zelf ook een dochter van 14 jaar die naar school gaat en kan daarom Kamohelo niet verder helpen. Omdat zij haar lagere school examen met een 1ste klas gehaald heeft, is ze nu aangenomen voor Form A in Lesotho High School in Maseru Town.

Lemohang Motšoane is een meisje van 13 jaar en zij woont in Tšenola a Litšoene in een buitenwijk van Maseru. Zij heeft de lagere school met een 1ste klas gehaald en gaat nu naar Form A in ‘Mabathoana High School in Maseru Town. Haar vader is in 2002 overleden en haar moeder is parttime schoonmaakster in een hospitaal, maar is eigenlij te ziek om te werken. Daardoor heeft ze niet voldoende geld om Lemohang met schoolgeld te helpen.

Relebohile MOETI woont met haar moeder bij haar oom in een buitenwijk van Maseru, Ha Tšosane. Ze heeft haar lagere school met een 1ste klas gehaald en gaat nu, net als Lebohang SOPIKI, naar Form A in Rasetimela High School, dichtbij huis. Haar vader is onbekend, net als voor Kamohelo MOKONE en haar moeder is te ziek om te werken. Daarom is besloten haar verder te helpen met een studiebeurs.

Reitumetse NOOE woont, net als Kamohelo MOKONE, in Ha Thetsane met haar vader en moeder. Ze heeft de lagere school gehaald met een 1ste klas in Lesia Primary School. Ze gaat nu naar Form A in Lesia High School, vlak naast Lesia Primary School. Haar vader is ziek met TB en ook haar moeder kan niet werken, omdat ze te ziek is. Daarom hebben we besloten haar ook te helpen met een beurs.
Itumeleng POLAKI woont in Ha Matala, een buitenwijk van Maseru en gaat nu naar Form A in Leqele High School, niet ver van haar huis. Ze heeft de lagere school met een 1ste klas gehaald. Haar vader is onbekend, en haar moeder heeft een hartaanval gehad en lijdt ook aan een hoge bloeddruk, waardoor ze niet kan werken.
Zij heeft het, net als alle andere nieuwe kinderen, erg goed gedaan op de lagere school en het zou jammer zijn als ze vanwege geldgebrek niet door konden gaan met hun opleiding.Naast de 14 (!) kinderen, die door de Stichting 2HelpChildren worden ondersteund, helpt de Cor van Haasteren Trust vanuit haar eigen fondsen dit jaar nog 58 andere leerlingen met hun schoolgeld, namelijk 11 in Form A, 3 in Form B, 9 in Form C, 21 in Form D en 14 in Form E.

Tot zover de berichtgeving vanuit Lesotho. Wij danken Gerard voor zijn uitvoerige uiteenzetting. En u ziet en leest het zelf; onze én uw inspanningen leiden daadwerkelijk tot succes en geven een aantal kinderen daar aan de andere kant een kans tot het volgen van een meerjarige opleiding. Nogmaals dank voor uw gulle bijdragen, want u weet het hè: elke bijdrage maakt een verschil en zonder uw hulp zijn wij nergens!
Mocht u nog geen donateur zijn en wij hebben uw belangstelling gewekt, dan kunt u zich als donateur opgeven op de website van de stichting, www.2HELPchildren.nl .
Maar u kunt natuurlijk ook een eenmalige bijdrage overmaken op ons rekeningnummer 15.10.46.638 ten name van 2HELPchildren te Lisse.
Met vriendelijke groet, het bestuur van de Stichting 2HELPchildren,
Frans Heemskerk, Cees van Haasteren en Bert van Zoolingen.

Nieuwsarchief