2 Help Children


Nieuwsoverzicht

nieuwsbrief december 2022

Geplaatst op 27 december 2022

Winter 2022

Beste sponsors, donateurs en andere belangstellenden,

Voor je ligt de nieuwsbrief “winter 2022” van 2HelpCHILDREN. Zoals je van ons gewend bent praten we je in de nieuwsbrief bij over de projecten die wij, mede door jouw donatie, ondersteunen.
In zijn algemeenheid kunnen we ook dit jaar weer zeggen dat we grote bewondering hebben voor de bezieling die de mensen achter de projecten tonen. We maken daar een diepe buiging voor!
Zoals je weet zijn we, na eerste contacten in 2020, in 2021 in zee zijn gegaan met Sander de Kramer, initiatiefnemer van de Sunday Foundation. We hebben hem toen toegezegd dat we de kosten van de bouw van een school voor onze rekening wilden nemen. Door Corona liep dat project in 2021 vertraging op maar gelukkig is de bouw van een school in Sierra Leone in de afgelopen maanden gestart en de school is nu bijna klaar. In deze nieuwsbrief tref je een paar prachtige foto’s aan van het project. Wat een geweldige vent die Sander en wat mooi dat wij hebben kunnen bijdragen!
In 2022 hebben we de steun aan de stichting Tugende Afrika verder doorgezet. Je leest er in deze nieuwsbrief meer over.
Daarnaast tref je ook info aan over het project “Terug naar school” in Haïti en over het project “Kebebush” in Ethiopië. Voor alle projecten geldt dat ons respect voor de harde werkers achter de projecten onverminderd groot is.
VEEL LEESPLEZIER, fijne feestdagen en een vooral gezond 2023 gewenst!

TUGENDE AFRIKA
Via Steven Kibira zijn we gewezen op dit project van de stichting Tugende. Zoals je misschien nog weet is het doel van deze stichting “Het verbeteren van de algehele hygiëne en hiermee gezondheid van kinderen op scholen in (West) Oeganda door het vervangen van het sanitair en het verbeteren van de watervoorziening”.
Op 6 januari 2022 is de bouw van het tweede project, bijna 3 jaar na het eerste project in de Holiness Ark Primary School, van start gegaan en daarbij is dus gebruik gemaakt van de nieuwe eco-toiletten. Ingeschatte duur van het project was 2 maanden. De bouw is eerder van start gegaan dan gepland en werd volledig opgeleverd op 11 maart. Dit betekent dat het project opgeleverd is volgens planning. Door de keuze voor eco-toiletten moesten er houten boxen worden gemaakt (hierin staan de emmers). Dit werk was arbeidsintensief en heeft veel tijd gekost. Echter, dit heeft het project niet vertraagd. Dit had ook te maken met de hoeveelheid arbeiders die ter plekke ingezet konden worden, in totaal ging het om 13 arbeiders.
Prachtig dat we in 2022 wederom een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit project. We zijn in gesprek over de verdere voortgang van de plannen van de stichting Tugende. Op de foto zie je het klaslokaal met links daarvan de twee opgeleverde toiletgebouwtjes.
Via Steven Kibira blijven we op de hoogte van de huidige situatie in Oeganda. We hebben een substantiële bijdrage geleverd en willen nu nog geen beslissing nemen of wij verdere ondersteuning willen geven. Niet alle kosten zijn uitgegeven aan het beschreven project, er bleef een klein saldo over. Wij zijn akkoord gegaan met het verzoek van Steven om dit bedrag te gebruiken voor de aanschaf van een zaagselmachine.


NAAR SCHOOL IN HAÏTI
De situatie in Haïti is extreem gevaarlijk. Marijke Zaalberg verblijft in Nederland. De situatie laat het niet toe om af te reizen naar Haïti. Lideke is op de Ontmoetingsdag geweest en is bijgepraat.
De nog ter plekke aanwezige mensen doen er alles aan om de leerlingen te blijven helpen, want blijven zij eenmaal thuis, dan wordt het moeilijk om hen weer naar school te krijgen.
Na een paar jaar zijn zij te oud en passen zij niet meer in het onderwijs van de lagere school.
Wij hebben de vraag gekregen of we willen bijdragen aan de aanschaf van computers om zo het computeronderwijs te steunen. Ook is een mogelijkheid om bij te dragen aan de salarissen van het onderwijzend personeel, of aan de aanschaf van sportmateriaal.
We zijn nog in overleg en hebben nog geen knoop doorgehakt. In onze volgende nieuwsbrief meer hierover.

KEBEBUSH
In 2022 is er het nodige misgegaan rondom dit project. John Pijpers heeft er uitgebreid verslag van gedaan in onze bestuursvergadering in september. Toezeggingen en afspraken zijn door betrokkenen ter plaatse niet nagekomen. John is daar open en eerlijk over geweest. Hij is met man en macht bezig om de boel weer op de rails te krijgen. Het blijkt toch erg lastig om dat op afstand te doen. We steunen hem nog steeds en hebben met hem afgesproken dat we het nog niet uitgegeven deel van onze steun aan dit project even on-hold zetten. John houdt ons op de hoogte en zodra alles weer onder controle is, praten we verder over eventuele verdere steun vanuit onze stichting. De kinderen waar het om gaat, willen we niet in de steek laten.DE SUNDAY FOUNDATION
Even terug in de tijd:
In 2020 kwamen we in contact met Sander de Kramer, de man achter de Sunday Foundation.
Je kent hem misschien wel in zijn rol als sidekick bij het tv programma Khalid & Sophie op NPO1. Sander is al jaren actief in Sierra Leone, een van de armste landen ter wereld. Hij bevrijdde daar o.a. jonge weeskinderen die gedwongen in de diamantmijnen aan het werk waren. Ook is hij al jaren actief met het laten bouwen van scholen. Scholen op die plekken waar anders geen onderwijs aanwezig is voor de kinderen.
In 2020 ontvingen we een legaat vanuit de nalatenschap van Frans en Marieke van Spanje.
Voor Corona hadden we reeds contact met Sander en bespraken we de mogelijkheid om vanuit 2helpCHILDREN de bouw van een schooltje mogelijk te maken. In 2022 kon eindelijk begonnen worden met de bouw. Er is zelfs tijdens het recente regenseizoen doorgebouwd. In oktober jongstleden was de school klaar. Sander is als ras-Rotterdam heel blij dat 2helpCHILDREN via het legaat van oud huisarts uit Rotterdammer, Frans van Spanje, de bouw van een schooltje heeft mogelijk gemaakt.
Het schooltje gaat de naam “Frans van Spanje Building” dragen. We zijn er heel trots op dat wij dit, ter nagedachtenis aan Frans, hebben kunnen realiseren.

Met vriendelijke groet, het bestuur van de Stichting 2HelpCHILDREN,

Lideke de Swart, Cees van Haasteren, Bert van Zoolingen en Frans Heemskerk

Nieuwsarchief